Vegán hot-dog az IKEA-ban

2018.09.30

    Mikor elém került az interneten hetek óta keringő cikk, miszerint az Ikea augusztusban piacra dobja új vegetáriánus hot-dogját, nagyon fellelkesültem. Csupán az vetett gátat örömömnek, hogy néhol vegánnak, néhol vegetáriánusnak említették és az összetevők listájának hiányában elbizonytalanodtam, hogy vajon kell-e várnom még tovább, míg lesz egy vegán hot-dogjuk, vagy ez már most is az. 

Idő közben az instagramon egyre több vegán postolta ki lelkesedve az új, ízletes szenzációt, de én biztos akartam lenni, így ráírtam az Ikeára, hogy mégis hogy lehet, hogy míg az oldalukon vegetáriánus néven fut az új hot-dogjuk, rengeteg helyen vegánnak említik. Viszonylag gyors választ kaptam kérdésemre, miszerint alapanyagaiban teljesen növényi és semmi állati eredetűt nem tartalmaz, viszont a gyártás folyamatok miatt nem nevezhető vegánnak (magyarán nyomokban tartalmazhat állati eredetű összetevőket).


Végül egy szép vasárnap délután nyakunkba vettük azt a kemény 10 percnyi utat, amilyen messze az Ikea elhelyezkedik tőlünk és bevásároltunk pár hot-dogot, aminek az ára (döbbenetemre) egy centtel sem több, mint a húsos változaté, vagyis kereken 150 magyar forint. A tetejére alapból jár lila káposzta, pirított hagyma és édes-erős mustár, amibe annyira beleszerettem, hogy tutira legközelebb beszerzek egy flakonnal tőlük, ha arra járunk. Az egész összességében isteni finom volt, nem csalódtam és még vegyes étrendű Párom is megjegyezte, hogy ez volt az eddigi legjobb növényi "hús", amit valaha kóstolt, pont azért, mert nem erőltették a hús-állag elérését, simán látszik rajta, hogy növényi összetevőkből készült. Szóval az egész nagyon bejött, benyomtam belőle négyet; és miközben várom, hogy mikor lesz vásárolható náluk külön a virsli, egészen biztos, hogy visszatérek lusta-főzésmentes vasárnap délutánokon, vagy hétköznap estéken. 


Az Ikea eddig is hasított a tudatosság felé haladásban, tekintsük csak meg azon törekvéseiket, miszerint egy fenntarthatóbb, egészségesebb jövő felé szeretnék terelni vásárlóikat és ez mind a jövőbeli műanyag-csomagolás csökkentésre való célkitűzésükben, mind újonnan megjelent növényi alapú élelmiszereikben megnyilvánul (pl. az új veg hot-dog és az eddig is elérhető zöldséggolyók); kíváncsian várom további ötleteiket.


Összetevők listája:

Vegan hotdog virsli: víz, fodros kel(12%), vörös lencse (vörös lencse, víz) (12%), Quinoa (víz, quinoa, Stabilizátor (E1442) ) (8%), texturált búzaprotein (búzaprotein, búzaliszt) (7%), repcemagolaj, sárgarépa (6%), paradicsompüré, gyömbér, só, burgonyaforgács, sűrítőszer (E461), gombapor, burgonyakeményítő, stabilizátorok (E407a, E508), hagyma por, SELLERI por, kurkuma, tömény citromlé, fekete bors, repcemagolaj, emulgeálószer (napraforgó lecitin (E322))

Hotdog kifli: búza, víz, cukor, repceolaj, só, élesztő, emulgeálószer (E471), savanyú tészta (búza), búzakeményítő.

Mustár (édes, erős): cukor, víz, sárga mustármag, ecet, só, fűszerek (kurkuma, cayenne bors), mustár aroma, festék (riboflavin (növényi alapú)).

Pácolt vörös káposzta: vörös káposzta, vörösbor ecet, víz, cukor, só, fekete bors. Allergének: Szulfitok

Pirított hagyma: Hagyma, pálmaolaj, fehér liszt, só


Vegan Unicorn
Minden jog fenntartva 2018
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el